Adagolás és mellékhatások

Modafinil ajánlott adagolása

Az összes Modalert illetve Modvigil termék alatt forgalmazott tabletta 200 mg tiszta Modafinil hatóanyagot tartalmaz. Azonban szerintünk 200 mg túl sok egy kezdő felhasználónak, így ha most kezded, felezd a tablettákat fél adagra.

Egy 100 mg adag kezdetnek elég lesz ahhoz, ahhoz, hogy elérjed a kívánt hatást. Hosszú távú felhasználóknak a 200 mg adag a tökéletes. Azt javasoljuk, hogy kerüld el a napi 300 mg adag túllépését.

Fontos, hogy saját magad ismerd tested tűréshatárát, és a szerre való reakciót. A Modalert hatásait 1 órán belül érzed majd, és a maximális hatást a következő 6-8 órában észleled.

Új felhasználók: 100 mg naponta. Egy órával a céltevékenység előtt javasoljuk bevenni.

Narkolepszia vagy alvási apnoetől szenvedők: 200 mg napi adag a tökéletes.

Éjjeli műszak-zavartól szenvedők: 200 mg napi adag 1 órával munkavégzés előtt.

Határozottan kérünk minden felhasználót, hogy ne lépje túl a 400 mg napi adagot, illetve 2 tablettát naponta.

Armodafinil ajánlott adagolása

Napi adag 150 mg, legjobban reggel vagy legkésőbb kora délután 1 pohár vízzel. Kivétel a műszak-zavartól szenvedő felhasználónak, akinek a legjobb 1 órával munka előtt bevenni.

Napi 300 mg adag egyszerre vagy 2×150 mg adagba lebontva jól toleráltnak bizonyult tesztelések alatt. Míg egyesek jobb eredményeket éreztek nagyobb adagoknál, mások nem éreztek nagy változást a 150 mg adaghoz képest.

Az Armodafinil egy nem addiktív anyag, majdnem teljesen mellékhatások és kockázatok nélküli.

Klinikai vizsgálatok, melyek magasabb adagokat is tartalmaztak hosszabb időszakon keresztül, nem mutattak ki káros hatásokat. Túladagolásról nincs beszámolás.

Modafinil mellékhatásai

A Modafinil az egyik leghatékonyabb pszihostimuláns, ami annak is köszönhető, hogy nincsenek jelentős mellékhatásai. Bár akkor is, ha azok az emberek száma, akik érzékeltek kisebb mellékhatásokat, nagyon kevés, óvatosnak kell lenned. Ez különösen azokra érvényes, akik először használják a Modafinil-t vagy az Armodafinil-t. Ilyen esetben allergiás reakciót okozhat a termék. Azt is meg kell jegyezni, hogy ha a Modafinil-t az orvosod írja ki, akkor nagy valószínűséggel úgy véli, hogy az előnyei jelentősen meghaladják a lehetséges mellékhatásokat.

Leggyakoribb mellékhatások

A leggyakoribb mellékhatások közé tartozhat a szorongás, szédülés, fejfájás. Hányinger és alvászavarok. Ha bármelyiket tapasztalodsokáig, fordulj orvosodhoz. Vannak komoly, bár ritkán előforduló mellékhatások, beleértve az értelmi állapot vagy hangulatváltozást és/vagy szorongást, depressziót, hallucinációkat, esetleg torz gondolkodást más formában.

Abban az esetben, ha bármelyiket a következő tünetekből észlelsz, hívd a mentőket – gyors vagy szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom vagy fertőzés jelei, mint a láz vagy torokgyulladás.

Több allergiás reakció eset is volt, mint például: hólyagosodás vagy hámló bőr, viszketés, duzzanat (különösen az arcon, a nyelv és a torok területén), bőrkiütés, szédülés vagy légzési nehézség. Az orvosodnak fontos közölni minden korábbi vagy folyamatban lévő betegségedről, mely hatással lehet a vérnyomásodra, májproblémát, szív vagy vesebetegséget, esetleg bármilyen mentális zavart okozhat. Ugyanakkor szükséges esetleges alkohol vagy kábítószer gondokról is beszámolni.

Más gyógyszerekkel levő kombináció

A Modafinil használata előtt fontos az orvosoddal közölni az összes többi gyógyszered fogyasztását, gyógynövény készítményekről, amelyeket jelenleg használsz, hogy elkerüld az esetleges mellékhatásokat. Azt is fontos megemlíteni, hogy szedsz-e vérnyomáscsökkentő gyógyszert (béta-blokkolókat beleértve), antikoagulánst, mint a warfarin és azok a gyógyszerek, melyek befolyásolhatják a májenzimek, mint pl. a rifabutin és fenobarbitál.

Van rá esély, hogy a Modafinil felgyorsítja vagy lelassítja a májenzimeket, ami a szervezetben lévő más gyógyszerek kiválasztását okozhatja. Egyes antidepresszánsok esetében gyengíti azok hatásait. Különösen az IMAO (monoamine oxidase inhibitor) antidepresszánsok nem működnek jól, ha kombinálva vannak a Modafinil hatóanyaggal. Jobb nem használni őket 2 héttel Modafinil beszedése előtt, után és közben.

Modafinil gátolhatja a hormonális fogamzásgátlók hatékonyságát (tabletták, patch, vagy gyűrű használata esetében). Modafinil használata közben (és 1 hónapot az utolsó beszedése után) ezért más fogamzásgátlót javaslunk, hogy elkerüld a nem kívánt terhességet. Ugyanakkor kerüld azokat a megfázás elleni gyógyszereket, melyek pszeudoefedrint vagy efedrát tartalmaznak, amik szívfrekvencia növekedéshez vagy magasabb vérnyomáshoz vezethetnek. Hasonló hatása lehet a Modafinil és magas koffein szint kombinációnak is.